5x Het belang van videocontent

Het inzetten van videocontent binnen een online marketingstrategie is tegenwoordig onmisbaar. Ze zeggen niet voor niks: ”Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Wij bij LEF vinden het belangrijk om videocontent in te zetten, voor onszelf én onze relaties. In elke branche kun je effectief gebruikmaken van videocontent en in mijn nieuwe artikel leg ik uit waarom het bij het werven van personeel zó belangrijk is.

Uit een infographic van Ethos3 komt naar voren dat onze hersenen bewegende beelden maar liefst 60.000 keer sneller opnemen dan geschreven tekst. Ons brein is visueel ingesteld, dus een plaatje doet het goed – maar een video nog beter. Uit diezelfde infographic blijkt namelijk ook dat videocontent 94% meer bekeken wordt dan tekst. Wist je dat een video 40 keer sneller gedeeld wordt dan een tekstuele post op social media? 

Naast de indrukwekkende cijfers die naar voren komen via het onderzoek, biedt video ook de ultieme mogelijkheid om een sfeer of emotie over te brengen. Kijkers krijgen door de samenkomst van bewegende beelden, muziek en spraak een goed idee van hoe een situatie is. 

Daarnaast zal de nieuwe generatie en de generaties die daarna komen de meeste vacatures online vinden. Dat brengt mij ook meteen bij mijn eerste reden waarom videocontent belangrijk is bij het werven van personeel.

1. De huidige generatie weet niet beter

Natuurlijk kunnen ook de jongere generaties lezen, maar de kans dat zij zich sneller aangesproken voelen tot een video is groot. Waar generaties voor millennials voornamelijk vacatures tegenkwamen via een advertentie, billboard of Google, komen de generaties daarna vooral via social media in contact met een bedrijf of organisatie. Door die overload aan informatie is er ook een behoorlijke keuze aan aangeboden vacatures via online platformen te vinden. 

Wanneer je als bedrijf of organisatie jong personeel wilt aantrekken, is video dé manier om de juiste sfeer over te brengen. Door effectieve videocontent te gebruiken kun je jouw doelgroep laten zien waarom hij bij jullie wil werken. Het helpt je dus niet alleen met het werven van personeel, maar je bent ook bezig met employer branding. 

2. Video vergroot de vindbaarheid

Net zoals videocontent goed is voor de branding van jullie bedrijf, werkt een juiste combinatie van video en tekst goed voor Google. Google is dol op een inhoudelijke contentstrategie, dus op het moment dat je video en tekst combineert, is dat goed voor de SEO (Search Engine Optimalization). 


Het helpt daarbij dat videocontent 40 keer sneller gedeeld wordt dan tekstuele content. De kans dat jouw video’s worden gedeeld is dus groter dan wanneer jij een ‘normale’ post op social media plaatst. Hoe handig is het dat potentiële kandidaten een vacature doorgestuurd krijgen waar een alles omvattende video bij in is gesloten? Je vindbaarheid wordt dus simpelweg ook groter omdat een video sneller gedeeld wordt!

3. Ultieme manier om de bedrijfscultuur over te brengen

Een tekstuele vacature kan functie-eisen benoemen en vragen beantwoorden, maar geen cultuur en sfeer overbrengen. Natuurlijk kun je aan een tone of voice opmerken met wat voor bedrijf je te maken hebt, maar toekomstige kandidaten de bedrijfscultuur laten ervaren tijdens het eerste contactmoment is met video toch makkelijker.

Neem tijdens een video eens op waar jullie werken, hoe de dagindeling eruitziet, wat voor werkzaamheden jullie uitvoeren en maak een introductievideo over de afdeling waar personeel voor gezocht wordt.

Hoe leuk is het om je collega’s al een beetje te leren kennen vóór de eerste ontmoeting? Je biedt potentiële kandidaten in ieder geval de mogelijkheid om voor zichzelf te ontdekken of ze het gevoel hebben dat ze bij het team passen. 

4. Mogelijkheden tot automatiseren én persoonlijke touch

Een tekst die wordt gebruikt bij een geautomatiseerde sollicitatieprocedure voelt al snel als een standaardtekst waar weinig tijd of moeite in is gestoken. Je voelt je als kandidaat al gauw een nummertje en dat komt de candidate experience niet ten goede. Wanneer je ervoor kiest om een video op te nemen en die te gebruiken tijdens de automatisering van een sollicitatieprocedure, voelt dat voor een kandidaat direct veel persoonlijker.

Dat komt doordat je met een video iemand ‘aan kan kijken’ en je door middel van intonatie veel beter een blijk van waardering kunt overbrengen als bedrijf. Daarom raad ik het zeker aan om videocontent niet alleen bij de werving van nieuw personeel te gebruiken, maar ook tijdens de volledige sollicitatieprocedure, zodat er een dynamische afwisseling is tussen tekst en (bewegend) beeld. 

5. Video werkt goed voor campagnes

Voor langdurige campagnes, waarbij een specifiek thema terugkeert, is het gebruik van video’s ideaal. Het is steeds makkelijker om een video te maken en deze in te zetten om de kwaliteit van een campagne te verhogen. Omdat videocontent tegenover tekst overtuigende cijfers laat zien, kan video ook nog eens behulpzaam zijn bij het beter overbrengen van je boodschap. 

Uit hetzelfde onderzoek van Ethos3 blijkt namelijk ook dat mensen 10% van wat ze horen, 20% van wat ze lezen en maar liefst 80% van wat ze zien onthouden. Dat betekent dat je met een video jouw doelgroep een boodschap beter kan laten onthouden, dan alleen maar met tekst. Op die manier is het gebruiken van videocontent dus niet alleen een quick fix om meer mensen te bereiken en te betrekken. Het blijkt ook op de lange termijn een belangrijk onderdeel van jouw strategie om personeel te werven en een boodschap uit te dragen. 

Facebook
Email
LinkedIn