Hoe zorg je voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer?

Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer is een hot topic voor veel bedrijven en werkzoekenden. En een personeelsbestand dat bestaat uit mensen met verschillende leeftijden, achtergronden en ervaringen zorgt voor meer innovatieve ideeën (en zelfs meer winst), dus waarom zou je er ook niet mee aan de slag willen? Om je op weg te helpen, geven we je een paar tips om diversiteit en inclusiviteit te creëren.

Een manier om positief impact te maken binnen je bedrijf is het stimuleren van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Diversiteit betekent het zorgen voor een mix aan mensen, met verschil in ras, leeftijd, gender, opleidingsniveau, karakter, vakgebied, sociaal-economische status, enzovoorts. Je voorkomt discriminatie en geeft iedereen een eerlijke kans. Inclusiviteit betekent dat elk individu gerespecteerd en gewaardeerd wordt en dezelfde kansen krijgt binnen het bedrijf. Door iedereen in zijn of haar kracht te zetten en invloed te laten uitoefenen op het grote geheel, creëer je een gelijkwaardige en inclusieve werkcultuur. Het nastreven van deze waarden levert zelfs meer winst op, is uit onderzoek gebleken. Verschillende perspectieven vergroten de denkkracht van organisaties.

WORD JE BEWUST VAN JOUW EIGEN VOOROORDELEN

Je kunt ze niet honderd procent uitsluiten, maar je kunt vooroordelen wel leren herkennen en proberen opzij te zetten. Bewustwording is stap één. Neem interne en externe processen onder de loep, vraag regelmatig om feedback bij collega’s en wees open en eerlijk. Kijk ook eens of je patronen kunt herkennen in je teams. Vooroordelen kun je op een paar manieren proberen te voorkomen: zorg bij vacatureteksten voor objectieve eisen en formuleer zoekopdrachten op basis van kennis, ervaring en kwaliteiten die direct aansluiten bij de functie.

Gemiddeld besteden recruiters en werkgevers slechts zes seconden (!) aan het bekijken van een cv voordat ze beslissen of ze iemand uitnodigen. Vooroordelen spelen hierbij al snel een grote rol. Neem daarom je tijd en maak een zo objectief mogelijke checklist waar kandidaten aan moeten voldoen (en wat interessante extra’s kunnen zijn). Op deze manier schuif je veelbelovende kandidaten minder snel aan de kant.

SCHRIJF DUIDELIJKE EN INCLUSIEVERE VACATURES

Ga je nieuw talent aannemen? Zorg dat je vacatureteksten helder en inclusief geschreven zijn. Staar je bij sollicitaties niet blind op de kwaliteiten op iemands cv, maar ga actief op zoek naar mensen met verschillende leeftijden, achtergronden, geslacht en ervaring. De kans op het vinden van een passende, kansrijke kandidaat groeit als je vacatures zo objectief mogelijk houdt.

Voor recruiters is het des te meer van belang om diversiteit en inclusiviteit te stimuleren. Daarom werken wij met het curriculum future, waarin we niet simpelweg kijken naar de lijst met werkervaringen op iemands cv, maar juist naar de kwaliteiten en ambities van een kandidaat. Zo creëren we passende en duurzame matches voor onze klanten. We gaan op zoek naar iemand die vanuit intrinsieke motivatie bij een vacature past, het bedrijf positief aanvult en zijn visie en missie uitstraalt.

Heb je hulp nodig om je personeelsbestand uit te breiden en wil je ook diversiteit en inclusiviteit stimuleren? Of ben je geïnteresseerd in het gebruik van het curriculum future? Stuur ons dan even een berichtje. We helpen je graag!

Facebook
Email
LinkedIn