De DISC-methode en jouw unieke gedragsvoorkeuren

Het begrijpen van onze natuurlijke gedragsvoorkeuren is dé sleutel tot persoonlijke en professionele ontwikkeling. Eén van de meest gebruikte methodes die ons in staat stelt om deze innerlijke voorkeuren te achterhalen, is de DISC-methode. Deze methode laat zien welke communicatie- en gedragsvoorkeuren iemand heeft. Waarom vinden sommige mensen veranderingen leuk terwijl anderen hier juist de kriebels van krijgen? Dit is zomaar een van de vragen waar met behulp van de DISC-methode antwoord op gegeven kan worden.

De DISC-methode meet de natuurlijke gedragsvoorkeuren van een persoon met de kleuren rood, geel, blauw en groen. Of er wordt gewerkt met de letters D, I, S en C. Naast het achterhalen van iemands gedragsvoorkeur, meet de DISC ook hoe dit gedrag zich aanpast in het huidige werk, of in situaties van spanning of stress. Op basis van deze uitkomsten kunnen onze recruiters beoordelen of iemands gedragsvoorkeur past bij een bepaalde functie of binnen een bepaald team.

Wat is de DISC-methode?

De DISC-methode is een methode waarbij je gemakkelijk inzicht krijgt in jouw persoonlijke gedragsvoorkeuren en die van anderen. Je vult een aantal vragen in waarbij je jouw voorkeur aangeeft en uiteindelijk rolt er een analyse van jouw gedrag uit. Ben je bijvoorbeeld wel eens in een situatie beland waar jij en je collega langs elkaar heen praten? Of vraag je je wel eens af waarom een collega zo scherp reageert? Met de DISC-methode kom jij erachter waar bepaald gedrag of een bepaalde reactie vandaan komt. Wel zo makkelijk, want dit maakt communiceren een stuk gemakkelijker.

Laten we voorop stellen de DISC-methode onthult geen magische formules, maar het biedt een gestructureerde benadering om de unieke kenmerken van je persoonlijkheid te begrijpen. De methode verdeelt gedragsstijlen in vier hoofdcategorieën, vertegenwoordigd door de letter D, I, S en C. Of je nu neigt naar Dominantie, Invloed, Stabiliteit of Conformiteit, iedere categorie biedt een inzicht in jouw natuurlijke neigingen en voorkeuren. Iedereen heeft een combinatie van deze vier categorieën ontwikkeld, waarbij er in de meeste gevallen één het meest zichtbaar is.

In de DISC-methode geef je aan welke antwoord er op dit moment het beste bij je past. Een voorbeeld zou kunnen zijn:

  • Vriendelijk, oplettend, speels of volhardend
  • Charmant, avontuurlijk, gedisciplineerd of bedachtzaam
  • Beperkt, standvastig, agressief of aantrekkelijk

Wat de DISC-methode onderscheidt, is de veelzijdigheid. De uitkomsten gaan namelijk verder dan alleen inzicht in je persoonlijke gedragsvoorkeuren en kunnen worden toegepast in verschillende contexten, van persoonlijke relaties tot aan professionele inspanningen. Het geeft inzichten om effectiever te communiceren, conflicten te verminderen en begrip te krijgen voor de mensen om je heen. Laten we voorop stellen, er zijn geen goede of fouten antwoorden in deze methode, want iedereen is uniek.

Waar staan de letters van de DISC-methode voor?

Zoals je al hebt gelezen vertegenwoordigen alle letters van DISC een specifieke categorie. Laten we beginnen met de D van Dominantie. Mensen met deze gedragsstijl zijn vaak vastberaden, doelgericht en gedreven door resultaten. Ze hebben een natuurlijke neiging om leiderschap te nemen en beslissingen te maken. In een werkomgeving zijn ze te herkennen aan het nemen van initiatief, het met beide handen aanpakken van uitdagingen en het doelgericht streven naar succes.

Dan gaan we verder met de I van Invloed. Mensen met een invloedrijke stijl zijn sociaal en extravert. Ze gedijen op interactie met anderen en hebben de natuurlijke gave mensen te inspireren. Met hun charme en enthousiasme zijn ze uitstekende teamspelers en goede communicators. In teams zorgen ze vaak voor een positieve sfeer en dynamiek.

De S van Stabiliteit vertegenwoordigt mensen met een rustige en coöperatieve aard. Ze zijn empathisch, geduldig en hebben een sterk vermogen om relaties te onderhouden. In een professionele setting zijn ze vaak betrouwbare teamleden die zorgen voor stabiliteit en harmonie binnen het team.

Tot slot hebben we de C van Conformiteit. Individuen met een conformistische stijl zijn analytisch, precies en hechten veel waarde aan structuur. Ze gedijen in omgevingen waar nauwkeurigheid en detail essentieel zijn. In teams fungeren ze vaak als degenen die kritisch denken en zorgen voor precisie in processen.

Nu je een beter begrip hebt van iedere gedragsvoorkeur, is het tijd om de impact van de DISC op jouw persoonlijke en professionele leven toe te passen. Door je eigen voorkeursstijl te begrijpen én die bij anderen te herkennen, kun je conflicten verminderen, relaties verbeteren en effectiever communiceren. Het maakt niet uit waar jouw ambitie ligt, de DISC geeft jouw handvatten.

Waarvoor gebruikt LEF de methode?

Bij LEF maken we gebruik van de DISC-methode om onze gesprekken met kandidaten te verdiepen. Deze methode onthult namelijk hoe een persoon communiceert, samenwerkt en functioneert binnen een team of organisatie. Samen met de hiring manager onderzoeken we dan of de gedragsvoorkeuren van de kandidaat aansluiten bij de functie en het team.

Daarnaast biedt LEF-advies op basis van de DISC-methode over hoe een hiring manager het sollicitatiegesprek het beste kan aanpakken, en we stellen een inwerkadvies op. Op deze manier weet de hiring manager hoe hij het beste met jou als persoon kan omgaan en jou volledig in je kracht kan zetten.

De DISC-methode wordt bij LEF gezien als een waardevol instrument en leidraad om te beoordelen of een kandidaat geschikt is voor een specifieke functie en daar ook echt voldoening uit haalt. Door inzicht te krijgen in de gedragsvoorkeuren kunnen onze recruiters gerichter zoeken en de kans vergroten om langdurige matches te realiseren. Er doen verschillende verhalen de ronde over de DISC-methode, maar het is belangrijk op te merken dat we het beschouwen als een aanvullend hulpmiddel, niet als een definitieve conclusie. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Facebook
Email
LinkedIn